Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fogpótlás

A fogpótlásnak rengeteg típusa van, hogy melyikre van szükséged az attól függ, hogy hány fogad vesztetted el, vagy hogy a meglévő fogak milyen állapotban vannak. A fogpótlás két nagyobb kategóriára oszlik, ezek a kivehető, és rögzített fogpótlás.

Rögzített fogpótlás

A rögzített fogpótlás két további alkategóriára oszlik: koronás fogpótlás, és fix hidas fogpótlás. A koronás fogpótlás akkor alkalmazandó, mikor csak egy-két fogat kell helyett. Itt még szükség van a foggyökérre, mivel a korona - amely lehet porcelán korona, vagy cirkónium korona - csak a fog kiegészítésére alkalmas, nem a teljes pótlására. A cirkónium korona és a többi minőségi korona élettartama is nagyon hosszú, szóval emiatt nem kell aggódnia a páciensnek. Sajnos előfordul a betegek néhányánál, hogy fémallergiájuk van, tehát se cirkónium korona, se bármilyen más fémből készült korona segítségével nem mehet végbe a fogpótlás. Az ilyen esetekre szerencsére van ma már megoldás, amely egy speciális fogpótlást igényel, ez a Procera fogpótlás.

A fogpótlás fix hidas típusa akkor alkalmazandó, ha a páciensnek több foga hiányzik. Ebben az esetben a fogakat a névből adódóan egy mesterséges híddal kötik össze, melyben részt vesznek az új fogak, és a régi megmaradt fogak. A hidak többsége ma már porcelánleplezésből készül, amely lehet akár nemesfém, vagy fémötvözet is.

Rögzített fogpótlás

Kivehető fogpótlás

A kivehető fogpótlás csak úgy mint a rögzített, két alkategóriára bomlik, ezek a kombinált fogpótlások, és a protézisek. A kombinált fogpótlás a fix és kivehető fogpótlás kombinációja. Erre a típusra abban az esetben van szükség, ha kevés a meglévő fogak száma, vagy úgy helyezkednek el, hogy nem lehetséges egy rögzített híd elkészítése. Vannak olyan helyzetek, mikor elkerülhetetlen a protézis, de ilyen esetekben is arra törekednek a fogtechnikusok, hogy jól rögzített és stabil legyen.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.