Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fogfehérítés

A fogászati ág egyik legkedveltebb szépség szolgáltatásáról fogunk most szót ejteni, a fogfehérítés menetéről, kockázatairól, módjairól. A fogfehérítést valójában azoknak találták ki, akik nem tudnak semmilyen fogkrém használatával fehér fogsort kreálni, mégis szeretnének bátran mosolyogni. Talán ez az egyetlen fogászati szolgáltatás, amely nem az egészség miatt jött létre, hanem már inkább a szépség célját szolgálja.

Fogfehérítés előtt

A fogfehérítés előtt szükség van néhány teendőre, melyek nélkül nem szabad belekezdeni fehérítésbe. Lehetőleg pár nappal a fogfehérítés előtt professzionális szájhigiéniai kezelésen kell részt vennünk, ami segít a fogkövek teljes eltávolításában, és teljesen megtisztítja a fogakat és az ínyt mindenféle baktériumoktól. Egy ilyen szájhigiéniai kezelés maximum másfél órát vesz igénybe, nem többet, szóval nem annyira nagy áldozat azért, hogy szép fogaink legyenek. FONTOS, hogy a hibás záródású töméseket ki kell mindenképp cserélni a fogfehérítési beavatkozás előtt!

 

Fogfehérítés végeztével

 

Fogfehérítés folyamata

A fogorvos meghatározza a kiindulási fogszínt, és egy egyszerű fotót készít az eredeti fogakról, a fogszínkulcs használata mellett. Miután kész a fotó, kezdődhet is a fogfehérítés valódi része, a fogorvos egy támasztót (tudományos néven szájterpesz) rak a páciens szájába, amely nem nyitja túl nagyra a szájat, szóval nem kell félni, hogy ki fog törni az állkapcsunk. Csupán egészségügyi okok miatt az ínyt egy műanyag réteggel vonják be, valamint az ajkakra egy különleges krémet használnak. Egy speciális fehérítő anyaggal vonják be fogaidat, és maximum 10 percen keresztül (ez függ a fogak eredeti színétől) világítják meg egy fogfehérítő készülék fényével. A 10 percnyi világítás után újra bekeni a fogorvos az előbbi fehérítő anyaggal a fogakat, majd ismétlődik a fogfehérítés előbbi folyamata, tehát újabb világítás következik. Miután meg volt a harmadik ilyen művelet is, lemossák a fogakat, és fluoridlakkal kenik be őket, amely csökkenti a fogak érzékenységét a jövőre nézve. Miután a fogorvos végzett a fogfehérítés összes lépésével már csak egy teendő van: egy újabb fotót készítenek, hogy megmutassák a régi és az új fogak színkülönbségét, ezután már bárkinek megmutathatod, milyen varázsos a mosolyod! :)

Fogfehérítés házilag

Vajon mi a jobb? Fogfehérítés házilag, vagy fogfehérítés a rendelőben? Sokak szerint egyszerűbb otthon elvégezni a piszkos munkát, mint a rendelőben sokat várni. A fogfehérítés házilag sajnos sokkal több időt vesz igénybe, mert azt naponta kell rendszeresen végeznünk, míg egy rendelőbe rögtön elvégzik az egész folyamatot. Én speciál a rendelős fogfehérítést javasolnám mindenkinek, mivel a fogorvosok erre specializálódtak, és nyilván jobban értenek a dolgukhoz, mint egy mezei halandó... jobb biztosra menni nem?

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

www.whiteningcenter.hu

(Whiteningcenter, 2010.07.09 01:06)

Néhány pontosítást had tegyek:

1, Fogfehérítés előtti kezelést célszerű 1-2 héttel a fogfehérítés előtt elvégezni, hiszen a depurálás (fogkő eltávolítás) érzékennyé teszi a fogakat.
2, Fogfehérítés kockázatát csökkenti a nagy töménységű fluoridos kezelés. Erre a legjobb az ELMEX gél.
3, A rosszul záródó töméseket nem kell cserélni, mert ugye fehérítés előtt mire cseréljük ki. Van rá sokkal költséghatékonyabb megoldás.
4, Nem biztos, hogy 3x10 elegendő.
5, Fogfehérítés után a fog dehidratált lesz, sokkal világosabbnak látszik, mint amilyen a valóságban lesz (legtöbb esetben), ezért fel kell készülni rá, hogy 1-2 héten belül vissza fog esni a hatékonyság. Célszerű emiatt garanciát kérni a hatékonyságra.

Otthoni fogfehérítés mindig hatásosabb lesz, mint a rendelői. Ennek egy oka van. Az otthoni kezelést "szinte" bármeddig lehet folytatni, míg a rendelői fogfehérítés magas koncentrációja miatt (és a fog melegítése miatt) 50 percnél tovább nem tarthat.

Nagyon örülök, hogy nem egy papírfehérre retusált képet tettek be erre az oldalra.

A legfontosabb, amit el kell fogadnia annak, aki fogfehérítésre gondol, hogy a fogainak van egy adottsága, ami eléggé behatárolja az eredményt.

Whiteningcenter